Arad Bikers


Alăturați-vă forumului, este rapid și ușor

Arad Bikers
Arad Bikers
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.
Cine este conectat?
În total sunt 1 utilizatori conectați: 0 Înregistrați, 0 Invizibil și 1 Vizitator

Nici unul

[ Vizualizeaza toata lista ]


Recordul de utilizatori conectați a fost de 9, Mier Oct 16, 2013 7:45 pm
SITE OFICIAL
Conectare

Mi-am uitat parola


Primul ajutor in cazul unui accident de motocicleta.

In jos

Primul ajutor in cazul unui accident de motocicleta.  Empty Primul ajutor in cazul unui accident de motocicleta.

Mesaj Scris de Admin/laumoto Lun Mai 23, 2011 3:01 pm

Primul ajutor in cazul unui accident de motocicleta.

Ideea de baza in situatia unui accident de motocicleta , este ca victima / victimele au cele mai multe sanse de supravietuire daca ajung la serviciile medicale de urgenta sau pe masa de operatie, daca este necesar, in cel mult o ora de la producerea accidentului. Personalul medical calificat este singurul care ar trebui sa se ocupe de persoana / persoanele acidentate, dar pana la sosirea lor, sunt totusi cateva lucruri, pe care un motociclist neinstruit in domeniu ar putea sa le execute pentru a ajuta personalul medical si victima.

Pe scena unui accident, cel mai important lucru este pastrarea calmului pentru mentinerea unei gandiri limpezi asupra celor ce sunt de de facut. Intr-o satre de agitatie si lipsa de control se pierde timp pretios.

Acest articol este menit sa dea cateva idei de baza asupra celor mai importante actiuni care trebuie intreprinse in caz de accident de motocicleta:

Stabilirea, asigurarea comunicarii

Victima unui accident, in special a unuia de motocicleta va fi sigur intr-o stare de confuzie sau spaima, nestiind ce i s-a intamplat si cel mai adesea primul si singurul lucru pe care va dori sa-l faca este sa ajunga la motocicleta sa. Acest lucru este interzis, cel care acorda primul ajutor va trebui sa incerce sa-l linisteasca spunandu-i clar: esti accidentat, este foarte important sa nu te misti, numele meu este……….., ambulanta este pe drum.

Factori de siguranta

Traficul – daca este posibil, cineva trebuie sa asigure locul accidentului, dirijand traficul pe ambele sensuri, in special daca acesta a avut loc intr-o zona cu multe curbe.

Materii periculoase (ulei, benzina, lichid de frana)- daca este posibil acestea trebuie curatate de pe sosea sau prezenta lor pe asfalt semnalizata clar.

Cabluri de curent cazute – este foarte important ca acestea sa fie indepartate de la locul accidentului de catre serviciile specializate, astfel incat victima sa poata beneficia de ajutor in conditii maxime de siguranta. Astfel , atunci cand este chmeata mbulanta trebuie anuntate si celelalte servicii de interventie in cazul in care este necesar, astfel incat acestea sa ajunga in timp util la locul accidentului.

Foc – nu este permis fumatul in preajma unui accident moto sau auto unde pot exista materii inflamabile.

Primul ajutor acordat victimei – numai de catre persoane instruite in acest sens

Persoana cu instruire specifica se va ocupa de victima. Presupunand ca accidentatul este intins pe asfalt, primul lucru care se impune este imobilizarea capului pentru a evita producerea de miscari care nu sunt necesare. Intotdeauna in cazul unui accident moto, trebuie plecat de la presupunerea ca poate exista o vatamare a coloanei vertebrale sau gatului si o miscare gresita poate insemna riscul unei paralizii.

Actiuni si masuri ce trebuie intreprinse in primele 5 minute de la producerea accidentului:

Evaluarea ranilor, daca sunt minore sau majore. In situatia mai multor raniti, trebuie evaluata gravitatea acestora pe cat posibil avand in vedere ca o ambulanta nu poate prelua decat un singur accidentat fosrte grav.

Este obligatorie eliberarea cailor respiratorii, in situatia in care acestea sunt obstructionate, pe cat posibil Fara a se indeparta casca de motocicleta

Controlarea pulsului la artera carotida initial si apoi la mana. Daca pulsul nu este prezent, se scoate casca si se incepe resuscitarea imediat.

Imobilizarea cervicala : se sustine capul victimei astfel incat sa se impiedice producerea vreunei miscari. ORICE ACCIDENT DE MOTOCICLETA TREBUIE CONSIDERAT UN POSIBIL ACCIDENT LA CAP SAU LA GAT / COLOANA VERTEBRALA.

Cele trei intrebari care trebuie puse victimei in cazul in care aceasta este constienta:

Cine esti?

Unde te afli?

Ce zi este azi?



Daca respiratia se desfasoara normal CASCA TREBUIE LASATA PE CAP.

Indepartarea castii daca situatia o impune.

Metoda este recomandata de Colegiul American al Chirurgilor Ortopezi si necesita doua persoane.

se indeparteaza viziera. O persoana trebuie sa se afle pe lateral in dreptul capului victimei iar cealalta in spatele capului pentru a-l imobiliza. Persoana care se afla in lateral trebuie sa puna o mana la baza craniului (nu pe casca).Cealalta mana trebuie sa fie pe barbie (nu pe casca). Aceasta manevra are rolul de a sprijini solid capul victimei, mentinand tensiune in brat, astfel incat persoana care trage casca sa nu produca o miscare care sa provoace caderea capului victimei.

persoana care sta in spatele capului va trage foarte incet si usor de casca pentru a o indeparta, cu mare atentie la nasul si urechile accidentatului.

dupa ce casca a fost indepartata trebuie asezata o jacheta sau ceva similar sub capul accidentatului, astfel incat sa nu deplaseze in jos, cauzand sau agravand o posibila accidentare la gat. In cele mai multe cazuri ar fi bine ca o a treia persoana sa fie pregatita sa execute aceasta miscare.

dupa ce casca a fost extrasa persoana care se afla in spatele capului este necesar sa sustina in continuare capul victimei.

MANEVRA DE EXTRAGERE A CASTII SE EFECTUEAZA NUMAI IN SITUATIA IN CARE NU EXISTA ALTA OPTIUNE PANA LA SOSIREA PERSONALULUI SPECIALIZAT.

Dupa evaluarea initiala, se suna ambulanta. Informatiile necesare care trebuie furnizate dispecerului de la serviciul de ambulanta sunt:

s-a petrecut un accident de motocicleta

este necesara o ambulanta

numarul victimelor si gravitatea ranilor

locatia accidentului

Inainte de sosirea ambulantei trebuie daca este posibil culese informatii personale despre victima:

nume,

rude apropiate (numar de telefon),

varsta,

medic personal,

posibile alergii

tratamente medicamentoase in curs

posibile dependente de alcool sau droguri

ultima masa (aceasta informatie este de ajutor anestezistului daca este necesar)

modul in care s-a produs accidentul, daca este posibil; informatia poate fi de ajutor personalului de pe ambulanta sau de la urgenta pentru a sti ce tip de rani sa caute.

Se controleaza pulsul victimei la fiecare 5 minute si se noteaza valoarea si timpul.

Se controleaza respiratia victimei la fiecare 5 minte si se noteaza numarul de respiratii pe minut. Se noteaza de asemenea tipul respiratiei: rapida, accelerata, usoara, sacadata, etc.

Semne ca persoana ar putea intra in soc:

imposibilitatea de a raspunde coerent la trei intrebari

paloare, raceala

reumplerea intarziata a vaselor capilare de la nivelul pielii (se preseaza pielea pana devine alba, aceasta ar trebui sa redevina roz in cca 2 secunde)

nu se mai simte pulsul la mana dar exista puls la gat

Masuri ce trebuie luate in caz de soc:

asigurarea unei respiratii adecvate

indepartarea hainelor care incomodeaza

mentinerea caldurii la nivelul corpului

cautarea eventualelor sangerari

imobilizarea fracturilor (ajuta la reducerea durerilor si controlul sangerarilor).

Oprirea sangerarilor

Stoparea sangerarilor trebuie sa se faca cat mai rapid pe cat posibil, de preferat cu materiale sterile, daca accestea nu exista cu orice este la indemana.

Ranile trebuie pastrate cat mai curate

Punctul a) este prioritar. Curatarea ranilor se poate face la spital.Pierderea de sange este foarte periculoasa.

EXCEPTIE: Daca exista taieturi la nivelul capului, nu se exercita presiune. Daca s-a produs o fractura de craniu exista riscul ca o aschie de os sa penetreze creierul, sau se poate produce presiune intracraniana. Ranile la cap trebuie doar bandajate.

In caz de rani femurale este obligatoriu controlul unor eventuale pierderi de sange. La nivelul femurului exista artera femurala si o sectionare a acesteia poate produce o sangerare ce poate fi fatala.

La sosirea ambulantei:

se elibereaza pe cat posibil locul accidentului pentru ca ambulanta sa poata ajunge cat mai aproape de accidentat

se face o scurta informare a personalului medical asupra circumstantelor in care s-a produs accidentul si se ofera toate informatiile adunate referitoare la starea victimei (puls, respiratie, posibile dependente - alcool, droguri, tratamente medicamentoase, etc.)

Este foarte important ca personalului medical sa i se ofere informatii clare si corecte, pentru ca acesta sa poata acorda primul ajutor cat mai bine.

Daca casca a fost indepartata, aceasta se trimite impreuna cu ambulanta pentru ca medicii sa-si poata face o idee asupra ranilor posibile.

Personalul medical trebuie informat de asemenea daca s-a produs o scurgere de benzina, ulei sau alte lichide ce ar fi putut ajunge in contact cu rani deschise.

Inainte de sosirea la fata locului a politiei rutiere, este bine ca pe cat posibil sa nu se deplaseze de la fata accidentului nimic.

Genti, portofele, bijuterii

Pe cat posibil este necesar ca atunci cand se cerceteaza lucrurile personale ale victimei, aceasta sa se faca in prezenta unor martori, preferabil un politist.

Concluzie: intr-o situatie de urgenta, mentinerea calmului este foarte importanta pentru a putea acorda ajutorul necesar posibilelor victime.

RECOMANDARE: cursurile de prim ajutor sunt esentiale pentru astfel de situatii.
Admin/laumoto
Admin/laumoto
Admin

Mesaje : 30
Data de inscriere : 03/02/2011
Localizare : Arad

https://aradbikers.forumgratuit.ro

Sus In jos

Sus

- Subiecte similare

 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum